Złożenie i macierze
Macior: Mam takie pytanko.
Muszę wyznaczyć macierz przekształcenia liniowego takiego wyrażenia: symetria względem prostej
złożona z obrotem
S
k o R
90o
Prosta S
k jest opisana wzorem x + 2y = 0
Jak to zrobić? Z obrotem nie mam problemu, to po prostu jest
| cos90o −sin90o | | | sin90o cos90o | |
| |
X |
| |
Tylko nie wiem jak z tą prostą było
6 lis 23:42
Macior: Dobra, już wiem, trzeba najpierw policzyć symetrię punktu względem prostej.
7 lis 00:17
7 lis 00:17
Macior: Tak, też tam znalazłem. Użyłem jako sprawdzenia

Wiadomo, że nie tylko wzór jest dobrze pamiętać, więc sposób bez wzoru na symetrię:
Rzutujemy punkt X na prostą i otrzymujemy X'. Następnie korzystamy z tego, że 2XX' = XX'',
gdzie X'' jest punktem symetrycznym względem prostej do punktu X.
Stąd już łatwo sobie poradzić z całą resztą
7 lis 00:38
jc: | | | |
w= | = wektor prostopadły do prostej x+2y=0. |
| | |
Ogólny wzór na odbicie
(obrazem w jest −w, obrazem wektora prostopadłego do w jest ten sam wektor)
Sv = v − 2(u*w)/w
2 v
7 lis 06:59