matematykaszkolna.pl
Złożenie i macierze Macior: Mam takie pytanko. Muszę wyznaczyć macierz przekształcenia liniowego takiego wyrażenia: symetria względem prostej złożona z obrotem Sk o R90o Prosta Sk jest opisana wzorem x + 2y = 0 Jak to zrobić? Z obrotem nie mam problemu, to po prostu jest
nawias
cos90o −sin90o
nawias
nawias
sin90o cos90o
nawias

X

Tylko nie wiem jak z tą prostą było
6 lis 23:42
Macior: Dobra, już wiem, trzeba najpierw policzyć symetrię punktu względem prostej.
7 lis 00:17
PW: Wzór na symetrię względem prostej y=ax jest np. tutaj http://www.megamatma.pl/uczniowie/wzory/geometria-analityczna/przeksztalcenia-na-plaszczyznie
 1 
U nas a=−

.
 2 
Zapisać ten wzór używając macierzy przekształcenia − będzie łatwo udzielić odpowiedzi na pytanie o złożenie.
7 lis 00:17
Macior: Tak, też tam znalazłem. Użyłem jako sprawdzenia emotka Wiadomo, że nie tylko wzór jest dobrze pamiętać, więc sposób bez wzoru na symetrię: Rzutujemy punkt X na prostą i otrzymujemy X'. Następnie korzystamy z tego, że 2XX' = XX'', gdzie X'' jest punktem symetrycznym względem prostej do punktu X. Stąd już łatwo sobie poradzić z całą resztą emotka
7 lis 00:38
jc:

nawias
1
nawias
nawias
2
nawias

w=
= wektor prostopadły do prostej x+2y=0.

Ogólny wzór na odbicie (obrazem w jest −w, obrazem wektora prostopadłego do w jest ten sam wektor) Sv = v − 2(u*w)/w2 v

nawias
x
nawias
nawias
y
nawias

nawias
x
nawias
nawias
y
nawias