współrzędne
sinusik: Punkty A(−2,3) i B(10,8) są punktami na końcach średnicy okręgu.
Punkt C leży na okręgu i jest bliżej punktu B niż punktu A.
Punkt D leży na okręgu po przeciwnej stronie średnicy AB do punktu C.
ACBD jest deltoidem o polu powierzchni 78 jednostek2(kwadratowych).
Znajdź dokładne współrzędne punktu E, w którym cięciwa CD przecina średnicę AB.
6 lis 23:28
Blee:

krok 1:
|AB| = ....

krok 2:
skoro P
deltoidu = 78 [j
2] to P
ΔABD = ...

krok 3:
skoro P
ΔABD = ... , a |AB| = .... , to |ED| = ...

krok 4:
skoro |ED| = ... , natomiast |SD| = ..., to |SE| = ...
krok 5:
współrzędne punktu S to

krok 6:
to w takim razie współrzędne punktu E wynoszą
6 lis 23:34
sinusik: wyliczyłam wszystko do współrzędnych S ale nie wiem jak wyliczyć E
7 lis 19:22
sinusik: pomocy
7 lis 20:52
Eta:
|AB|=13 , |SB|= |SD|=6,5 , |ED|=6
|SE|=
√6.52−62= 2,5 to |EB|=4
| |EB| | | 4 | | 8 | |
| = |
| = |
| wektory: EB=[10−x,8−y] i SB=[6; 2,5] |
| |SB| | | 6,5 | | 13 | |
| | 10−x | | 8 | | 8−y | | 8 | |
to |
| = |
| i |
| = |
| |
| | 6 | | 13 | | 2,5 | | 13 | |
............................
dokończ
7 lis 21:12
sinusik: dzięki jesteś wielka
7 lis 21:20
Eta:
7 lis 21:26
Mila:
II sposób
Na początku 2 linijki jak u
Ety
dalej:
Punkt przecięcia okręgów stycznych zewnętrznie.:
(x−4)
2+(y−5.6)
2=2.5
2
(x−10)
2+(y−8)
2=16
wynik jak wyżej.
Trochę więcej rachunków.
7 lis 22:06