Zbadać zbieżność ciągu
WeraX: Zbadać zbieżność ciągu: a1=1 an+1=an2+an+1an+3. Trzeba tutaj skorzystać z
twierdzenia o ciągu monotonicznym i ograniczonym.
6 lis 21:51
Krzysiu: wszystko pięknie widać
6 lis 21:52
WeraX: Ja nie widzę
6 lis 21:55
Adamm:
| | 1 | |
f([1/2, 1]) = [ |
| , 3/4]⊂[1/2, 1] |
| | 2 | |
| | xy+3y+3x+2 | | 36 | |
|f(x)−f(y)| = |x−y|| |
| | ≤ |x−y| |
| |
| | (x+3)(y+3) | | 49 | |
f jest kontrakcją, więc a
n jest zbieżny do punktu stałego f, czyli 1/2
6 lis 22:02
jc: Adam, spróbuj sobie poradzić z takim ciągiem
| | 1 | | 1 | |
x1=x2=1, xn+1= |
| + |
| . |
| | xn | | xn−1 | |
6 lis 22:19
WeraX: Co się tutaj dzieje

Nic z tego nie rozumiem. Używacie tutaj twierdzenia o ciągu
monotonicznym i ograniczonym?
6 lis 23:23
jc: Nie, twierdzenia Banacha o odwzorowaniu zwężającym, ale przecież możesz się czegoś
nowego nauczyć.
7 lis 00:24
Adamm: @jc, rozwiązałem, jak wrócę do domu to zamieszczę rozwiązanie
7 lis 08:23
jc: Gratuluję

, ja poradziłem sobie dopiero po tygodniu.
Jestem ciekaw, jak wygląda Twoje rozwiązanie.
7 lis 09:41
Adamm:
Nawiasem mówiąc, przypomina mi ten ciąg ułamki łańcuchowe
| | 1 | |
Jest to szczególnie widoczne, gdy rozpatrywać ciąg yn = |
| |
| | xn | |
7 lis 12:14
Adamm:
Okazało się, że miałem mały błąd w rozumowaniu.
Napiszę swoje rozwiązanie gdy go poprawię (niekoniecznie dzisiaj)
7 lis 14:45
jc:
7 lis 14:56