6 lis 21:39
Adamm:
sumujemy po punktach (i, j)∊N
2 dla których
1≤i≤n
1≤j≤i
lub inaczej
1≤j≤n
j≤i≤n
czyli nasza suma
| | 1 | | n−j+1 | |
∑j=1n ∑i=jn |
| = ∑j=1n |
| |
| | j | | j | |
teraz rozumiesz?
6 lis 21:46
Blee:
Adamm ... wybacz, ale zapis: "1≤j≤i" sugeruje z goła inną sumę niż później zapisałeś
6 lis 21:56
Łopata: Dlaczego podnosisz do potęgi n?
6 lis 21:59
Adamm:
@Blee
zamieniłem kolejność sumowania
@Łopata
nic nie podnoszę do n−tej potęgi, nie rozumiem
6 lis 22:05
Łopata: Wyświetla mi się jn, podejrzewam, że przesunęły się znaki.
6 lis 22:07
Blee:
to 'n' za sumą nie jest potęgą ... to jest zapis:
n
∑
j=1
6 lis 22:07
Adamm:
tutaj sumy trochę dziwnie wychodzą, 'n' jest górnym indeksem sumowania
6 lis 22:08
Łopata:
n n n
O tym myślałeś?
6 lis 22:09
Łopata: Dzięki, Blee, jeszcze inaczej.
6 lis 22:10
Łopata: | | n−j+1 | |
Przepraszam Was, ale |
| przedstawia się jeszcze gorzej... |
| | j | |
Rozumiem nierówności, ale dlaczego znienacka i=j?
6 lis 22:21
Blee:
teraz Ciebie nie rozumiem ... jakie 'znienacka' i=j
6 lis 22:26
Łopata: | | n−j+1 | |
OK, strawiłem i=j z wykresem z MIMUW. Teraz walczę z |
| |
| | j | |
6 lis 22:29
Łopata: Uznałem, że obliczyliśmy sumę kolumny jako (n−j+1), co przemnażamy przez
1j z lewej sumy.
Nie zgadzają się jednak rachunki w mojej interpretacji jako sumowania dla kolumny. Jak
| | n−j+1 | |
wywnioskować wzór |
| ? |
| | j | |
6 lis 22:37
Łopata:
6 lis 23:02
Łopata: 
6 lis 23:30
Łopata: MAM
6 lis 23:54