liczby zespolone
Ola: z6=(7+i)6
z=√7+i
poprawnie?
6 lis 21:34
Adamm:
nie
z
6 = (7+i)
6
z = (7+i)ω
k, k=0, 1, 2, 3, 4, 5
gdzie
ω
k to rozwiązania równania
ω
6 = 1
czyli
| | −1+√3i | | −1−√3i | | 1+√3i | | 1−√3i | |
1, −1, |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
6 lis 21:37
jc: Nie pisz takich bzdur.
Najbezpieczniej w ogóle nie umieszczać liczb zespolonych pod symbolem pierwiastka.
z=(7+i)u, gdzie u jest rozwiązaniem równania u6=1.
Powinnaś znać 6 zespolonych rozwiązań równania u6=1.
6 lis 21:39