liczby zespolone
Ola: 8iz−8iz3=0
moge tutaj wylaczyc przed nawias 8iz?
6 lis 21:26
Krzysiek60:
6 lis 21:27
jc: Podziel przez 8i, a potem się zastanawiaj.
6 lis 21:32
Krzysiu: jc, najpierw założenie, że 8i≠0
6 lis 21:34
Ola: po co to zalozenie?
8i nie moze byc rowne 0
6 lis 21:35
Mila:
8iz−8iz3=0
8i*z*(1−z2)=0
z=0 lub z=1 lub z=−1
6 lis 21:38
Krzysiu: Ola, jak to nie? a jak i=0?
6 lis 21:40
mat: i jest liczbą
6 lis 22:31
mat: (konkretną)
6 lis 22:32
Krzysiu: i jest dowolne, dzieląc musimy założyć że nie dzielimy przez 0
6 lis 22:33
mat: nie jest dowolne
to tak jakbyś napisał
8πx−8πx3=0
dziele przez 8π i założenie, że π≠0
6 lis 22:39
mat: i jest pewną ustaloną liczbą (zespoloną), ma swoją literke jak: π,e
6 lis 22:39