naszkicuj wykres x^2+4|1-x| x należy (0,2>
Krzysiek: naszkicuj wykres
x2+4|1−x| x należy (0,2>
6 lis 20:53
Krzysiek60:
6 lis 20:58
Krzysiek: jeszcze jakbyś mógł jak to rozwiązałes
6 lis 20:59
Krzysiek60: 1−x=0
x=1
wiec dla x∊(−∞,1)
|1−x|= x−1
y= x2+4(x−1)= x2+4x−4
dla x∊<1,∞)
|1−x|= 1−x
y= x2+4(1−x)= x2−4x+4
potem zaznaczas tylko przedzial (0 2>
6 lis 21:06
Krzysiek: a jak obliczyłeś p i q ?
6 lis 21:16
pheri: f(x)=x
2+4|1−x|
| | ⎧ | x2−4(1−x), gdy 1−x<0 | |
| f(x)= | ⎩ | x2+4(1−x), gdy 1−x≥0 |
|
| | ⎧ | x2+4x−4, gdy x>1 | |
| f(x)= | ⎩ | x2−4x+4, gdy x≤1 |
|
| | ⎧ | x2+4x−4, gdy x∊(1;+∞) | |
| f(x)= | ⎩ | (x−2)2, gdy x∊(−∞;1> |
|
Przedział masz (0;2>, zatem patrzysz do ktorego przypadku należy 0, 1 oraz 2
Dla tych argumentow obliczasz wartosc i zaznaczasz na wykresie
I nie zapominając o zostawieniu kółka otwartego przy wartości dla x=0, ponieważ 0 do przedziału
nie należy
6 lis 21:29