symbol Newtona
korek: | | (n+2)! | | n!(n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!*n! | | 2*n! | | 2 | |
| | (n+1)! | | n!(n+1) | | n+1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!*(n−1)! | | 2n!(n−1) | | 2(n−1) | |
chcialbym sie poradzic czy jest to poprawnie rozwiazane
6 lis 20:26
Krzysiek60: Dobrze
6 lis 20:28
korek: super, dziekuje
6 lis 20:29
6 lis 20:29
jc: To drugie masz przecież źle!
6 lis 20:30
korek: jc, mógłbym zatem prosic o rozpisanie drugiego przykladu?
jesli nie to rozumiem i dziekuje za poprawke
6 lis 20:33
jc: Przecież rozpisałem.
Podstawiłem do wzoru na symbol Newtona.
6 lis 20:35
jc: Przecież rozpisałem.
Podstawiłem do wzoru na symbol Newtona.
6 lis 20:35
jc: Przecież rozpisałem.
Podstawiłem do wzoru na symbol Newtona.
6 lis 20:35
jc: Coś się zacięło
6 lis 20:35
korek: hmm, w takim razie dzieki

troszke tak haha
6 lis 20:37
jc: korek, wiem, że w szkole podają wzór z trzema silniami. Wzór ten jest wnioskiem
z podanego przeze mnie wzoru. Dla małych k lepiej korzystać ze wzoru z jedną silnią.
Poza tym wzór z jedną silnią działa nawet w przypadku n nie będącego liczbą całkowitą.
Możesz podstawić nawet a=π i nic się nie stanie.
6 lis 20:41
korek: jc, tak, na razie wszystko to idzie ''na czuja'' i brak mi pewnosci siebie w tym temacie, nie
łapie tego jeszcze tak dobrze ale dzieki jeszcze raz za pomoc bo bardzo sie przyda
6 lis 20:47