Przecięcie się płaszczyzn
Marian: Wyznaczyć równanie prostej leżącej na przecięciu się płaszczyzn :
z=x i z=2y.
Dobrze myślę, że to będzie po prostu y=x/2, czyli z=0?
6 lis 20:23
Adamm:
(2t, t, 2t), t∊R
6 lis 20:27
jc: Rozwiązujesz zwyczajnie układ równań.
z=x, z=2y.
Możesz np. przyjąć, że y jest parametrem i nazwać go literą t.
Wtedy
y=t, z=2t, x=2t
KONIEC. Masz parametryczne równanie prostej.
6 lis 20:28
Marian: To jest jakiś wektor kierunkowy tej prostej czy co?
6 lis 20:28
Marian: A nie można w jawnej postaci tego wyznaczyć?
6 lis 20:29
jc: Możesz wskazać 2 punkty na prostej, możesz wskazać punkt i wektor, możesz określić
prostą jako przecięcie dwóch płaszczyzn, Masz jeszcze jakiś pomysł?
Twoją prostą wyznaczają np. takie dwa punkty: (0,0,0), (2,1,2).
Dwa pozostałe sposoby zostały wcześnie przedstawione.
6 lis 20:33