Zmienne losowe dyskretne
skorpion: | | 1 | |
Zmienne losowe X i Y maja jednakowy rozklad P(X=0) = P(Y=0) = |
| , |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
P(X=1) = P(Y=1) = |
| , P(X=2) = P(Y=2) = |
| . Zakladajac ze zmienne losowe X i Y sa |
| | 3 | | 3 | |
niezalezne wyznaczyc rozklad zmiennych losowych:
a) U = X + Y
b) V = XY
c) W = 2X + 1
d) Z = Y
2
Siemson nigdy nie mialem stycznosci z takimi zadaniami bardzo bym prosil o rozwiazanie ktoregos
z przykladow
6 lis 19:33
Adamm:
Nie wychodzisz na zbyt rozgarniętego, z językiem pokroju "siemson". Taka mała uwaga.
a)
P(U=0) = P(X=0, Y=0) = P(X=0)P(Y=0) = 1/9
P(U=1) = P(X=0, Y=1)+P(X=1, Y=0) = P(X=0)P(Y=1)+P(X=1)P(Y=0) = 2/9
P(U=2) = P(X=0, Y=2)+P(X=1, Y=1)+P(X=2, Y=0) = ... = 3/9
P(U=3) = P(X=1, Y=2)+P(X=2, Y=1) = 2/9
P(U=4) = P(X=2, Y=2) = 1/9
b)
P(XY=0) = P(X=0 lub Y=0) = 1−P(X≠0, Y≠0) = 1−P(X≠0)P(Y≠0) = 1−4/9 = 5/9
P(XY=1) = P(X=1, Y=1) = 1/9
P(XY=2) = P(X=1, Y=2)+P(X=2, Y=1) = 2/9
P(XY=4) = P(X=2, Y=2) = 1/9
resztę zrób sam
6 lis 19:53
skorpion: Dzieki Adamm, mysle ze to bardzo nierozsadne oceniac kogos przez pryzmat tego ze powiedzial
jakas losowa rzecz typu siemson
6 lis 20:03
Adamm:
Skąd to oburzenie? Dałem ci tylko radę na przyszłość, żeby wiedział jak to
ludzie odbierają.
6 lis 20:05