nierówność, wartość bezwzględna
eron: |x+3|+|x−3|≤8
rozpatruje drugi przypadek, gdy x∊<−3;3)
|x+3|=x+3
|x−3|=−x+3, zatem
|x+3|+|x−3|≤8
x+3−x+3≤8
6≤8
teraz będzie, że x∊ℛ ∧ x∊D (gdzie D=<−3;3)
x∊<−3;3)
ten przypadek jest dobrze rozwiazany?
6 lis 17:34
the foxi:
tak jest
6 lis 17:37
jc: −−−−(−3)−−−−−−−−−−3−−−−−−−−−>
Gdzie leżą punkty od których suma odległości do 3 i −3 jest nie większa od 8?
Chyba widać od razu, że w przedziale [−4,4].
A jak widać, to nie trzeba rozpatrywać przypadków.
6 lis 17:39
eron: i na maturze na takim zadaniu dostałoby się za to max punktów?
6 lis 17:42