Nierówność logarytmiczna
Cell15: Rozwiąż nierówność
3log8(x−2)−log2√2x−1≤0
6 lis 17:16
Blee:
3log8a = log2a
6 lis 17:17
Blee:
log2a − log2b = log2(b/a)
log2a ≤ 0 ⇔ a ≤ 1
6 lis 17:17
Blee:
i rozwiązujesz tą nierówność
6 lis 17:17
ICSP: 0 < a ≤ 1
6 lis 17:24
Blee:
fakt ... zapomniało mi się
6 lis 17:27
Blee:
Cell15 −−− i nie zapomnij o wstępnych założeniach
6 lis 17:27
Blee:
no i też źle napisałem drugi wzór:
log
2a − log
2b = log
2(a/b)
6 lis 17:27
Mila:
3log
8(x−2)−log
2√2x−1≤0
x−2>0 i 2x−1>0⇔x>2
| | log2(x−2) | |
3* |
| −log2(√2x−1)≤0⇔ |
| | log2(8) | |
| | 1 | |
log2(x−2)≤log2√2x−1⇔log2(x−2)≤ |
| log2(2x−1) |
| | 2 | |
2log
2(x−2)≤log
2(2x−1)⇔log
2(x−2)
2≤log
2(2x−1)
x
2−4x+4≤2x−1 i x>2
x
2−6x+5≤0
x=1 lub x=5
x∊<1,5> i x>2⇔
x∊(2,5>
===========
6 lis 22:31