Wyznacz w układzie współrzędnych zbiory AxB i BxA, gdy:
Maria: Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać te przykłady?

a) A= {(x,y): 4≤ x
2 + y
2 < 16} B=y: √y
2 ≥4}
b) A= {x:3*2
x − 20 = 2
(x−1)} B={y:(1−y)
2 ≤0}
6 lis 15:48
Blee:
a)
A −−− pierścień o środku z punkcie (0,0)
B −−− −4 ≤y ≤ 4 czyli obszar pomiędzy tymi prostymi
b)
A najpierw przekształcić trzeba: 6*2x−1 − 20 = 2x−1 ⇔ 5*2x−1 = 20 ⇔ 2x−1 = 4 ⇔ x−1
= 2
czyli masz prostą x = 3
B na pewno tak wygląda? To jest prosta: y = 1
6 lis 15:58
Maria:
6 lis 16:00
Maria: Czemu napisałeś w b) 6*2(x−1)? Nie rozumiem skąd to się wzięło
6 lis 16:04
Mila:
2x=2*2x−1
3*2x=3*2*2x−1=6*2x−1
Teraz masz równanie:
6*2x−1−20=2x−1
2x−1=t, t>0
6t−t=20
5t=20
t=4
2x−1=4
2x−1=22
x−1=2
x=3
======
6 lis 21:17