Funkcje
Zuzia1400: Wyznacz wzór funkcji liniowej w postaci iloczynowej wiedząc, że ma ona miejsca zerowe
a)x1=−1, x2=2 i do jej wykresu należy punkt A(−2,12)
b)x1=1, x2=−3 i do jej wykresu należy punkt B(2,−10)
6 lis 14:53
ICSP: funkcja liniowa posiadająca dwa miejsca zerowe
6 lis 14:56
Zuzia1400: Taka treści zadania😒
6 lis 14:58
Tadeusz:
... po całości
6 lis 15:01
jc: A jeśli A(−2,12)=(0,0), B(2,−10)=(1,0)?
6 lis 15:03
Zuzia1400: Nie mam pojęcia, mam sprawdzian w czwartek i dostałam takie zadanie do zrobienia w domu
powtórzeniowe i nie ogarniam totalnie tego
6 lis 15:05
Tadeusz:
ale pewnie masz funkcję kwadratową a nie liniową ... a to pewnie odróżniasz
6 lis 15:07
Zuzia1400: Ach pomyliłam sie w przepisywaniu, prawidłowa treść jest taka:
Wyznacz wzór funkcji w postaci iloczynowej wiedząc, że ma ona miejsca zerowe
a)x1=−1, x2=2 i do jej wykresu należy punkt A(−2,12)
b)x1=1, x2=−3 i do jej wykresu należy punkt B(2,−10)
6 lis 15:10
Tadeusz:
masz miejsca zerowe ... to podstawiaj do wzoru w postaci iloczynowej
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
Współczynnik a wyliczysz podstawiając współrzędne punktu A czy B
6 lis 15:14