nier
Burczyk: Mam problem z następującym zadaniem.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )X − ( |
| )X + ( |
| )X − ( |
| )X + ... ≥ 32−x − 0,9 |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 81 | |
|q|<1 ⇒ x∊(0,+
∞)
Lewa strona to suma nieskończonego ciągu geom. więc:
i tu mam problem z rozwiązaniem tej nierówności. Mógłby ktoś ją rozwiązać krok po kroku?
Byłbym wdzięczny
6 lis 13:58
janek191:
| | 1 | |
Pomnóż obustronnie przez 1 + ( |
| )x = 1 + ( 3)−x |
| | 3 | |
6 lis 14:03
Burczyk: W dalszym ciągu wychodzi mi ujemna delta
6 lis 14:14
Burczyk: ?
6 lis 17:44
Burczyk: up
6 lis 21:18
6 lis 21:33
6 lis 21:35
Burczyk: ale te x po lewej stronie nierownosci sa w potędze
6 lis 21:56
iteRacj@: tak, mój błąd
6 lis 22:00
Eta:
q= −3
−x |q|<1 ⇒ x>0
| | 3−x | |
S= |
| mianownik dodatni |
| | 1+3−x | |
to mamy nierówność równoważną:
3
−x≥(1+3
−x)(9*3
−x−0,9) . 3
−x=t,t>0
................
9t
2+7,1t−0,9≤0 Δ =.... =82,81 ,
√Δ=9,1 t= 1/9 >0
t∊(0,1/9>
to 3
−x≤3
−2
x≥2
Odp
=====
6 lis 22:29
Burczyk: Dziękuję pięknie
7 lis 16:37