matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj działania w zbiorze liczb zespolonych
dominik:
(1−i)
5
−1 / (1+i)
5
+1
6 lis 11:44
janek191:
(1 − i)
2
*(1 − i)
2
(1 − i) − 1
=
=
(1 + i)
2
*(1 + i)
2
*( 1 + i) + 1
−2 i*( − 2i)*(1 − i) − 1
− 4*( 1 − i) − 1
=
=
=
2i* 2i *(1 + i) + 1
− 4*(1 + i) + 1
− 5 + 4 i
5 − 4i
5 − 4 i
9
40
=
=
*
=
−
i
− 5 − 4 i
5 + 4 i
5 − 4 i
41
41
jak się nie pomyliłem
6 lis 13:52