Pomocy
Paula33: Czy każdy ciag o wyrazach rzeczywistych jest funkcja elementarna?
Jak to uzasadnić?
6 lis 10:35
janek191:
Z definicji funkcji
6 lis 13:56
PW: Pytanie jest chyba trudne teoretycznie.
Można pomyśleć tak:
Ciąg jest "obcięciem" funkcji określonej na R do dziedziny N.
Na przykład ciąg
n−1
an=
n+1
jest obcięciem funkcji
x−1
f(x)=
x+1
do dziedziny, która jest zbiorem liczb naturalnych.
Co będzie, jeżeli ciąg jest zdefiniowany jako
an=Φ(n), n∊N,
ale funkcja Φ(x) nie jest funkcją elementarną?