matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania różniczkowe
Marchewcia:
Mógłby ktoś pomóc?
Mam znaleźć rozwiązanie przy użyciu metod macierzowych:
dx
1
dt
= x
2
dx
2
dt
= −x
1
dla x
1
(0)=1 i x
2
(0)=−1
6 lis 08:54
jc:
d
x
y
0 1
−1 0
x
y
=
dt
x
y
0 1
−1 0
1
−1
cos t sin t
−sin t cos t
1
−1
= exp[t
]
=
cos t − sin t
− sin t − cos t
=
6 lis 09:13