Nierówność
Nowy255: Jak zabrać się za taką nierówność?
(x2+6x−23√9)(1−3√3) ≥ 1−23√9+53√3
próbowałem przemnożyć nawiasy po lewej stronie i przerzucić prawą stronę na lewo, ale po
uproszczeniu wyrazów dalej nie wychodzą mi 3 wyrazy do dalszego obliczania
5 lis 23:53
Eta:
wszystko ładnie się zredukuje
zostanie nierówność
x2+6x+5≤0
Odp: x∊<−5,1>
========
6 lis 00:13
Eta:
ze wzoru (a−b)(a2+ab+b2)=a3−b3
Przemnóż obydwie strony przez dodatnią liczbę (1+3√3+3√9)
to (1−3√3)(1+3√3+3√9) = 12−(3√3)3= (1−3)= −2
przemnóż teraz prawą stronę (1−23√9+53√3)(1+3√3+3√9)= .... =10+43√9
podziel obydwie strony przez −2
otrzymasz x2+6x−23√9≤ −5−3√9
................
dokończ..........
6 lis 00:19
Eta:
Pewnie za jakąś "karę" ?......dostałeś taką nierówność
6 lis 00:20
Eta:
Ode mnie taką nierówność mógłby dostać ..... A... mm
6 lis 00:21
Eta:
poprawiam jeszcze chochlika :
otrzymasz x2+6x−23√9≤ −5−23√9
6 lis 00:27
Eta:
I co? przepisał i ma w ...........
6 lis 00:35
Nowy255: Wybacz, dopiero się obudziłem i byłem zrobić sobie kolacje.
Losowałem sobie zadania maturalne i takie wyskoczyło za 5 pkt.
Wzór na różnicę sześcianów jest wymagany na podstawie?
Chyba jestem jakimś ułomkiem bo próbując przemnożyć nawias przez nawias po lewej stronie
wychodzi mi:
x2+6x−23√3−3√3x−6x*3√3+23√9
chyba robię jakieś błędy rachunkowe przy mnożeniu
6 lis 01:01
Eta:
lewa (1−3√3)(1+3√3+3√9) = 1−3=−2
prawa (1+3√3+3√9)(1−23√3+53√9)=
=1−23√3+53√9+3√3−23√9+53√27+3√9−23√27+53√81
3√27=3 , 3√81=3√27*3=33√3
dokończ.....
6 lis 01:15
Eta:
W lewej jak napisałam wyżej wykonaj tylko mnożenie (... )*(...........)
(x2+6x−23√9) −−− tego nie ruszaj
lewa : (x2+6x−23√9)* (−2)
prawa wyżej wpis o 01:15
6 lis 01:18
Eta:
A teraz idź

bo o tej porze to umysł nie funkcjonuje !
Wrócisz jutro do tego zadania jak będziesz wypoczęty
Dobranoc
6 lis 01:22
Nowy255: Dziękuję dobranoc
6 lis 01:33