Układ równań - trygonometria
Nick: witam, mam rozwiązać układ równań
| ⎧ | x+y= pi2 | |
| ⎩ | cos2y = cos2x=1 |
|
Wymyśliłem coś takiego:
x+y=
pi2 → x=
pi2 −y
Z jedynki trygonometrycznej: cos
2y=1 − sin
2y
czyli: 1− sin
2y − cos
2x =1
−sin
2y − cos
2x =0
sin
2y + cos
2x =0
I czy teraz mogę podstawić: sin
2y + cos
2 (
pi2 −y) = 0
jeżeli tak, to co mogę dalej zrobić, jeeli nie to prosiłbym o nakierowanie, szczególnie, ze
trygonometria nie jest moją mocną stroną
5 lis 23:11
Mila:
Dlaczego w drugim równaniu są dwa znaki równości ?
5 lis 23:16
Mila:
cosy=cos(
π2−x)=sinx
5 lis 23:18
Nick: oj, miało być : cos2y − cos2x=1
5 lis 23:27
Nick: cosy=cos(π2−x)=sinx
a z jakiej to zależności ? skąd to można wywnioskować
5 lis 23:28
Satan: @Nick
| | π | |
Spójrz na to, co napisałeś: x+y = |
| |
| | 2 | |
| | π | |
Więc y = |
| − x. A potem prosta zamiana. |
| | 2 | |
5 lis 23:41
Mila:
Z podstawowej. Wzory redukcyjne.
cos(90−30)=sin30
Narysuj trójkąt prostokątny i pisz proporcje trygonometryczne kątów ostrych.
c.d
cos
2y − cos
2x=1
sin
2x−cos
2x=1 /*(−1)
cos
2x−sin
2x=−1
cos(2x)=−1
2x=π+2kπ
==================
5 lis 23:41