Współczynniki dwumianowe - Udowodnij następującą własność
Martino: Współczynniki dwumianowe, matematyka dyskretna
| | | | | |
Udowodnij następującą własność: ∑ (n, k=0) * | 2 = | |
| | | |
5 lis 20:56
Blee:
A ten znak mnożenia to co niby ma oznaczać
5 lis 20:57
Martino: Przypadkowo mi się tam wcisnął... tam oczywiście nie ma być żadnego znaku pomiędzy
5 lis 20:58
jc: Wybierasz n elementów ze zbioru 2n elementowego podzielonego na dwa podzbiory
po n elementów każdy. Wynik oczywisty (prawa strona), ale możesz
podzielić wybory na takie, gdzie wybrałeś k elementów z pierwszego
i nie wybrałeś k elementów z drugiego. k = 0, 1, 2, ..., n.
(to zlicza suma po lewej stronie).
5 lis 21:15
Martino: Próbuję coś z wielomianami, dwumianami Newtona, ale dalej nie moge sobie z tym poradzić...
5 lis 22:04
jc: Przecież napisałem dowód.
Wybieramy n elementowy podzbiór z sumy dwóch rozłącznych zbiorów n elementowych.
Wszystkie możliwości możemy podzielić na n+1 rozłącznych możliwości
według liczby k elementów wybranych z pierwszego zbioru.
Wtedy z drugiego zbioru wybieramy n−k elementów, co jest równoważne
| | | |
opuszczeniu k elementów. Dla danego k mamy | 2 możliwości. |
| | |
Pod dodaniu otrzymujemy wszystkie możliwości, a przy okazji Twój wzór.
5 lis 22:11
Krzysiek60: Masz dwa wyjscia
pierwsze − meczyc sie samemu
drugie − zadzwonic do Newtona niech wytlumaczy
5 lis 22:12
jc: Inny sposób
(1+x)n(1+x)n=(1+x)2n
Policz n współczynnik przy xn po lewej stronie i po prawej stronie
zapisując wcześniej potęgę sumy przy pomocy symboli Newtona.
5 lis 22:12