Równanie
pheri: Rozwiąż równanie dwukwadratowe:
a) x2+√x2+20=22
Jak sie za to zabrać?
Probowalem cos wykombinowac z pomocniczą niewiadomą, ale cos nie idzie, takze pisze w sprawie
pomocy
5 lis 20:48
Blee:
x2 − 22 = √x2+20
podstawienie:
t = x2 ; t ≥ 0
t − 22 = √t+20 // 2
(t−22)2 = t + 20
'ciągnij to dalej'
5 lis 20:51
Krzysiek60: √x2+20= 22−x2 do potegi drugiej
x2+20= 484−44x2+x4
−x4+45x2−484=0
x4−45x2+484=0
Zapomnialem napisac n apoczatku
Metoda analizy starozytnych
Na koncu koniecznie sprawdz rowiazania
5 lis 20:53
pheri: Zatem jesli mamy równanie, w ktorym jakies wyrazenie występuje pod pierwiastkiem, to zawsze
mozemy podniesc do potegi drugiej by ten pierwiastek ''zniknal''?
Oczywiscie tylko wtedy, gdy pierwiastek jest drugiego stopnia
5 lis 21:03
Blee:
możemy, ale trzeba pamiętać o założeniach ... tutaj akurat nie ma tego problemu
5 lis 21:05
pheri: Oo, no i super
Juz wszystko jasne takze dziekuje pieknie
5 lis 21:16
Krzysiek60: Jesli masz zmozliwosc to wypozycz sobie ksiazeczke
Wlodzimierz Krysicki IKSY i YGREKI masz tam takie rownania dokladnie opisane
5 lis 21:21
pheri: Sprobuje cos wykombinowac

dzieki wielkie za polecenie książki
5 lis 21:33
5 lis 21:37
pheri: Dzieki wielkie jeszcze raz Krzysiek60!
5 lis 22:11