równania wymierne
hubi: No i udało mi się doprowadzić do formy:
Tutaj się zaczynają problemy. Z nauczycielem robiliśmy tak, że mnożyliśmy licznik przez
mianownik, wyznaczaliśmy miejsca zerowe, a następnie rysowaliśmy wszystko na osi x
Problem w tym, że wychodzi mi inny wynik niż powinien XD
(x
2+2)(−4x
2−8x−4)<0
miejsca zerowe:
x=−
√2
x=
√2
x=−1
x=0
Powinno wyjść x należy do R \ {−1}
a mi wychodzi że x(−nieskoń.;−
√2) U (−1;0) U (
√2;nieskoń.)
help...
5 lis 20:23
Inka: Ale zauwaz kolego ze x2+2 nigdy nie bedzie <0
5 lis 20:26
Inka: Poza tym x2+2=0 to x2=−2 no i co ?
5 lis 20:27
hubi: Dobra, zagapiłem się XD
Ale ciągle pozostają 2 miejsca zerowe i według nich x będzie należał od minus nieskończoności
do −1
oraz od 0 do nieskończoności
5 lis 20:29
hubi: a nie
znowu jestem debilem
5 lis 20:30
hubi: jest jedno miejsce zerowe, przepraszam XD
5 lis 20:31
hubi: wyliczyłem to, a potem zignorowałem XD
5 lis 20:31
Inka: −4x2−8x−4= −4(x2+2x+1)= −4(x+1)2<0
5 lis 20:35
Inka:

y=−4(x+1)
2
zeby bylo <0 musisz wylaczyc x=−1
5 lis 20:38
Mila:
| x2−8x+6 | |
| <5 /*(x2+2) ( mianownik>0) |
| x2+2 | |
x
2−8x+6<5x
2+10⇔
4x
2+8x+4>0 /:4
x
2+2x+1>0
(x+1)
2>0 dla x∊R\{−1}
5 lis 21:17