Rozwiąż algebraicznie...
matematyczna panika : 1) z2 − (1+2i)z +4+i = 0
2) z4 + 2z2 − 10 = 0
3) z3 +z2 − z +15 = 0
5 lis 20:14
matematyczna panika : 3) z3 +z2 − z +15 = 0
(z+3)(z2 −2z +5 ) =0
Δ=−4i2
pΔ = 4i ∨ −4i
z2=1−2i
z3=1+2i
5 lis 20:19
Inka: z4+2z2−10=0
(z2+1)2−9=0
(z2+1−3)(z2+1+3)=0
z2−2=0 lub z2+4=0
5 lis 20:49
matematyczna panika : dzięki byku
5 lis 20:54
Inka : Niestety . Jestem kobieta ,ale dzieki za podziekowania
5 lis 20:55
byczek:
20:19
z2 −2z +5 =0
Δ=−16=16i2 dalej już dobrze
5 lis 20:56
Mila:
Pomyłka Inko
z4+2z2−10=0 ⇔
(z2+1)2−1−10=0
(z2+1)2−11=0
(z2+1−√11)*(z2+1+√11})=0
(z2+1−√11)=0 lub (z2+1+√11})=0
z2=√11−1 lub z2=−1(1+√11)⇔z2=i2*(1+√11)
z=√√11−1 lub z=−√√11−1 lub z=i*√√11+1 lub z=−i√√11+1
5 lis 21:00
Inka : Racja . Przepraszam
5 lis 21:02
Mila:
1) z
2 − (1+2i)z +4+i = 0
Δ=−19=i
2*19
| | 1+2i−i√19 | | 1+2i+i√19 | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+i(2−√19) | | 1+i*(2+√19) | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
===============================
5 lis 21:06
Mila:
z
3 +z
2 − z +15 = 0
(z+3)*(z
2−2z+5)=0
z=−3 lub z
2−2z+5=0
Δ=4−4*5=−16=i
2*16
z=1−2i lub z=1+2i
odp.
z=−3 lub z=1−2i lub z=1+2i
================= ==
5 lis 21:10
matematyczna panika : Jesteście wspaniali <3
5 lis 21:13