oblicz granice funkcji
asdf: oblicz granice funkcji nie korzystajac z reguły d'Hospitala
arcsin(x+2)
limx→0
x2+2x
Jak to ugryźć?
5 lis 20:06
jc: arcsin(2)=?
5 lis 20:08
Bleee:
x2+2x = x(x+2)
arcsin a
A jaka będzie granicą
a
5 lis 20:08
Mila:
|x+2|≤1
−1≤x+2≤1 /−2
−3≤x≤−1
0∉D
?
5 lis 20:11
asdf: jc: Tak będzie, ale się pomyliłem w przepisywaniu
arcsin(x+2)
limx→−2
x2+2x
Bleee:
ta granica bedzie 1.
Na ćwiczeniach robiliśmy to jakąś metodą podstawienia. Znikał arcsin i pojawiał się sinus.
Nie zapisałem tego akurat i teraz bieduje
rozbijając to tak jak napisałeś dostaje limx→−21x = −12
Może wiesz jak tam na ten sinus się przechodziło?