równania wykladnicze
Oliwia: (2+√3)x+(2−√3)x=4
5 lis 19:29
Blee:
zauważ, że:
| | (2−√3)*(2+√3) | | 1 | |
(2−√3)x = ( |
| )x = ( |
| )x |
| | 2+√3 | | 2−√3 | |
podstawienie:
t = (2+
√3)
x
i masz równanie:
rozwiązujesz i wracasz z podstawieniem
5 lis 19:32
Oliwia: Czyli w pierwszej kolejności trzeba dojść do postaci (1/2−√3)x usuwając niewymierność ze
zmianą znaku?
5 lis 19:37
PW:
(
Blee napisał w mianowniku "−" zamiast "+"). Jest to operacja odwrotna do tego co nazywamy
"usuwaniem niewymierności z mianownika\'.
5 lis 20:13
Oliwia: Dziękuję
5 lis 21:23