log
Mięsarz: Rozwiąż nierówność:
(1−logx)2+(1−logx)3+(1−logx)4+...≤3logx−1
Mógłby ktoś to rozwiązać w całości, gdyż wychodzi mi inaczej niż odpowiedziach.
5 lis 19:08
Blee:
lewa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego:
a1 = (1−logx)2
q = (1−logx)
jaki warunek musi być spełniony?
Liczysz sumę i rozwiązujesz nierówność.
5 lis 19:10
janek191:
x > 0
a
1 = (1 − log x)
2
q = 1 − log x
dla I 1 − log x I < 1 mamy
| (1 − log x)2 | | (1 − log x)2 | |
| = |
| ≤ 3 log x − 1 |
| 1 − ( 1 − log x) | | log x | |
itd.
5 lis 19:13
Burczyk: No wiem, ale wychodzi mi jakiś idiotyczny przedział
5 lis 19:19
Blee:
|q| < 1 −> x∊(1;100)
t = logx (t>0)
1 − 2t + t
2 ≤ 3t
2 − t
0 ≤ 2t
2 + t − 1
0 ≤ 2(t − 1/2)(t + 1)
czyli t > 1/2
log x > 1/2 −> x >
√10
czyli x∊(
√10 ; 100)
5 lis 19:24
Mięsarz: t>0 ?
5 lis 19:26
Blee:
wyszło, na początku: |q| < 1 −> logx ∊ (0;2)
więc t nie może wyskoczyć poza ten przedział
5 lis 19:29
Mięsarz: Ok, dzięki wielkie
5 lis 19:34