oblicz granice funkcji
asdf: Bez użycia reguły de l'Hospitala
lim
x→∞ √x * sin(
√x+1 −
√x)
Wiem, że trzeba skorzystac z postaci
sinxx, ale jak to zrobić
5 lis 18:57
Blee:
| | 1 | |
sin(√x+1 − √x) = sin( |
| ) |
| | √x+1 + √x | |
| | | |
lim |
| = ...  |
| | | |
5 lis 19:02
asdf: Hm.. Dlaczego się mnoży to w sinusie w środku. Ja próbowalem całośc przemnożyć przez :
żeby mi się sinus zredukwoał (
sinxx) i zostaje mi postać:
√x * (
√x+1−
√x)
5 lis 19:04
janek191:
| | x + 1 − x | | | |
f(x) = √x *sin |
| = |
| |
| | √x + 1 +√x | | | |
5 lis 19:05
asdf: nieważne, przeciez tą postać dalej moge przemnożyć i wyjdzie
12 wyszło
jakieś zaćmienie
5 lis 19:05
jc:
(
√x+1−
√x)(
√x+1−
√x)=1
√x+1−
√x →0 przy x→
∞
| | √x | | sin(√x+1−√x) | |
√x sin (√x+1−√x) = |
| |
| →1/2 |
| | √x+1 + √x | | √x+1−√x | |
5 lis 19:05
asdf: Dzięki!
5 lis 19:13