objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
hulx:

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma
długość 6 cm i tworzy z przekątną ściany bocznej, z którą ma wspólny
wierzchołek kąt, którego cosinus jest równy 2/3.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
Zrobiłem taki rysunek i nw co dalej
5 lis 18:10
Tadeusz:
dorysuj jeszcze wysokość tego zielonego trójkąta
5 lis 18:28
hulx:

cos =
23
23 =
3x
x=
92
Potem chce obliczyc wysokosc graniastosupa:
połowa przekątnej a
√22 = 3
√2
z tw.pit:
3
√2 + H
2 = (
92)
2 i wychodzi mi ujemny wynik
5 lis 18:47
hulx: a nie źle obliczałem xD
H mi wyszło 32
to dobry wynik?
5 lis 18:50