grupy
grupy:
Szukam podgrupy A grupy S5 izomorficznej z (Z4, +4) oraz z grupa czworkowa Kleina (K4).
|Z4|=|K4|=4, wiec |A|=4.
Z4 cykliczna, K4 nie jest cykliczna
Do Z4 pasuje, zeby A byla cykliczna. Jaki generator jest dobry?
5 lis 17:54
jc: Podgrupa izomorficzna z Z4: {id, (1,2,3,4), (1,3)(24), (1,4,3,2)}
5 lis 19:08
jc: K4
{id, (1,2)(3,4), (1,3,)(2,4), (1,4)(2,3)}
5 lis 19:10
jc: Kwintesencja nie potrzebna.
5 lis 19:12
grupy:
Czyli w A element 5 przechodzi na siebie?
5 lis 20:29
grupy:
Czy istnieje podgrupa grupy S5 izomorficzna z (Z6, +6)?
Czyli jakas 6−elementowa najlepiej cykliczna.
5 lis 21:23
jc: Element (1,2,3)(4,5) ma rząd = 6 i generuje pewną podgrupę cykliczną 6 elementową.
5 lis 22:14
grupy:
A={id, (1,2)(3,4), (1,3,)(2,4), (1,4)(2,3)}; K4={id, O180o, S1, S2}
f: A→K4; f−izomorfizm
f(id)=id
f((1,2)(3,4))=S1
f((1,3,)(2,4))=O180o
f((1,4)(2,3))=S2
dla kazdego a, b∊A f(ab)=f(a)f(b)
Jak to pokazac?
10 lis 20:55
grupy:
Ok
10 lis 23:31
grupy: ?
10 lis 23:31