Indukcja matematyczna
Marta3: Proszę o pomoc z tym zadaniem:
https://imgur.com/a/gjQ1emn
Przepraszam, że nie przepisałam jego treści na forum, ale
nie potrafiłam sformatować tego równania tak, aby wszystko było widać
5 lis 17:30
Blee:
No i w czym problem?
5 lis 17:48
Marta3: Nie wiem jak się zabrać za to zadanie
5 lis 17:52
Blee:
on kroku pierwszego indukcji matematycznej
5 lis 17:53
Marta3: Czyli jeżeli mamy liczby dodatnie a1, a2 a3 itd to mam zacząć od a1=1? 1 nie jest najmniejszą
liczbą dodatnią
5 lis 18:12
Blee:
nie ... masz zacząć od n=1
5 lis 18:14
Marta3: Dobrze, zrobiłam dla n=1 i mi wyszło, jednak nie wiem w jaki sposób uprościć tą nierówność dla
n+1
5 lis 22:33