matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz mirary kątów czworokąta.
Anna:
Kąty mają kolejno od lewej do prawej 30°, 40° i 50°. Na podstawie kątów wpisanych i środkowych oblicz miary kątów czworokąta.Proszę o wytłumaczenie jak to się robi.
5 lis 17:01
Blee:
180−30
β =
2
180−40
δ =
2
180−50
γ =
2
180 − (30+40+50)
α =
2
a = γ − α b = β − α pozostało wyliczyć
5 lis 17:06