ciagi arytmetyczne
zxcvbnm: Witam, tutaj mamy przykład z matury 2018
https://matematykaszkolna.pl/strona/5071.html
Robiąc dzisiaj to zadanie pokusiłam się na zrobienie więcej an
Pierwsze 4 a się zgadzają, r wychodzi −1/3
ale rozwiązując a5 = (5−2*5) / 6 wychodzi nam a5=( 5−10) / 6 = 5/6 a więc r tutaj wychodzi −1/6
zamiast −1/3
Byłabym wdzięczna za wytłumaczenie czy zrobiłam coś źle, lub czy coś takiego jest dopuszczalne
w ciągu arytmetycznym.
5 lis 13:49
ite: źle obliczyłaś a5
5−2*4
−3
a4 =
=
6
6
5−2*5
−5
a5 =
=
6
6
−2
−1
→ zgada się, różnica a5−a3=
=
6
3
ogólnie
5−2(n+1)
5−2n
5
2n+2
5
2n
−2
an+1−an=
−
=(
−
)−(
−
)=−
6
6
6
6
6
6
6
więc dla żadnej pary następujących po sobie wyrazów wynik nie może być inny