xyz: lim┬(n→∞)〖((4n3+3)/(4n3+5))(3-n+6n3 ) 〗
15 lis 17:19
xyz: pomoze ktos znaleźć granice
15 lis 17:24
b.: słabo widać, co to za wyrażenie -- czy 3-n+6n3 jest w wykładniku?
jeśli tak, to napisz to tak:
...= [(1 - 1/ ((4n3+5)/2) ) (4n3+5)/2 ] (3-n+6n3) / ((4n3+5)/2)
no i teraz to w [...] dąży do 1/e, a wykładnik do 6/4, czyli całość do e-3/2
15 lis 17:52
xyz: tak, to miało być w wykładniku
dziękuje za pomoc
15 lis 22:42
b.: ups, wykładnik dąży do 6/2, czyli całość e
-3
16 lis 11:20
xyz: no kurcze..teraz juznie wiem dlaczego do 6/2
16 lis 11:44
b.: no bo jest tam jeszcze ,,/2'', czyli przy n3 jest 6 w liczniku, a 2 w mianowniku
dokładniej:
3-n+6n3 3/n3 - 1/n2 + 6
----------------- = -------------------------- → 6/2=3
(4n3+5)/2 2 + 5/(2n3)
no i podstawa [...] do 1/e, czyli całość do e-3
16 lis 12:52