rzedy
grupy:
Załozmy, ze ord(g)=10. Wyznaczyc
a) ord(g
2),
b) ord(g
5),
c) ord(g
3).
Czyli g
10=e.
a) niech ord(g
2)=x , x∊N
+.
g
2x=e, czyli g
2x=g
10, x=5
b) g
5x=g
10, x=2
| | 10 | |
c) g3x=g10, x= |
| ale to nie jest liczba naturalna |
| | 3 | |
Dobrze to wyznaczam?
5 lis 11:39
Adamm:
ord(gk)∊{1, 2, 5, 10}
a) 5
b) 2
c) 10
5 lis 15:18
grupy:
W jaki sposob to wyznaczac?
5 lis 15:23
jc: g2, g5, chyba jasne
g3 potęgujesz tak długo, aż dostaniesz potęgę podzielną przez 10, a to ma miejsce
dopiero dla 10.
5 lis 15:53
Adamm:
To są elementy <g>, więc ich rząd jest dzielnikiem 10
5 lis 16:39