matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód nie wprost
Adiii:
Udowodnij nie wprost, że log
5
(7) jest niewymierne
5 lis 11:31
mat:
a
niech log
5
7=
gdzie a,b∊N
b
5
a/b
=7⇔5
a
=7
b
(po prawej mamy liczbe podzielną przez 7,a po lewej podzielną przez 5) sprz
5 lis 13:51