struktury algebraiczne wykaz że pierścien i ciało
asdf: a) Wykaż, że zbiór A = {x = a + b√3 : a, b ∈ Z} z działaniami dodawania i mnożenia jest
pierścieniem;
b) Wykaż, że zbiór B = {x = a + b√3 : a, b ∈ Q} z działaniami dodawania i mnożenia jest
ciałem;
W a) wyszło mi że jest to pierścień. Dobrze?
w b) wyszło mi, że to pierścień przemienny. Co jeszcze musze pokazać, aby stwierdzić, ze to
ciało?
pokazałem: łączność, przemiennosc, el neutralny, el symetryczny, wewnętrznosc
5 lis 09:58
Bleee:
Odwracalnosc pozostała Ci do pokazania
5 lis 10:03
asdf: Hmm. Tak się zastanawiam. Czy ta odwracalność to nie jest element symetryczny?
Mógłbyś rozjaśnić troszkę?
5 lis 10:15
jc: Nawet w grubych i poważnych książkach nie ma określenia − element symetryczny.
A z elementem odwrotnym sobie poradzisz. To usuwanie niewymierności z mianownika.
5 lis 16:19
asdf: Wyszło mi, że elementy odwrotne to liczby postaci:
Dobrze?
Wyszedłem od tego, że a * a' = 1
5 lis 17:07
jc: Dobrze
5 lis 20:00
asdf: Dzięki!
5 lis 20:05