Przyrząd może skłądać się z dwóch rodzajów elementów: wysokiej jakości lub średn
Majeranek:
P(A)− prawd. wybrania przyrządu o wysokiej klasie elementow =0.3;
P(B) − prawd. wybrania przyrządu o sredniej klasie elementow =0.7;
P(t|A)−prawd. ze dzialal przez okres czasu t pod warunkiem ze byl to =0.95;
P(t|B)−prawd. ze dzialal przez okres czasu t pod warunkiem ze byl to =0.6;
Wiem że chodzi trzeb sknostruować P(A|t) ale wychodzi mi zły wynik, proszę o pomoc
4 lis 23:57
Majeranek: Przyrząd może skłądać się z dwóch rodzajów elementów: wysokiej jakości lub średniej jakości.
Około 30% przyrządów składa się z elementów wysokiej jakości.
Jeżeli przyrząd składa się z elementów wysokiej jakości, to jego niezawodność w okresie czasu t
jest 0.95. Jeżeli z elementów śreniej jakości, to 0.6. Wybrany przyrząd działał w czasie t.
jakie jest prawdopodobieństwo tego, że skłądał się on z elementów wysokiej jakości.
to całe polecenie
4 lis 23:57
Blee:
| 0.3*0.95 | |
| |
| 0.3*0.95 + 0.7*0.6 | |
czyli −−− wybieramy 'wysoką klasę' działającą czas t
natomiast Ω to zbiór tych elementów które przetrwały czas t
5 lis 00:03
Majeranek: oo, rozumiem, dzięki
5 lis 00:06
5 lis 00:15