funkcja kwadratowa
ciasteczka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których mniejszy pierwiastek równania (m − 2)x2 +
(2m + 1)x + 1 = 0 jest mniejszy od 1, ale większy pierwiastek tego równania jest większy od 2.
Odpowiedź: m ∊ (58, 2)
4 lis 23:00
ciasteczka: | | ⎧ | (m − 2) ≠ 0 | |
| | ⎜ | Δ>0 | |
| Wydaje mi się, że warunki będą następujące: | ⎨ | x1 < 1 | zakładając,
|
| | ⎩ | x2 > 2 | |
że x
1 < x
2
4 lis 23:03
Blee:
f(x) = (m−2)x2 + (2m+1)x + 1
1)
(m−2) > 0
ywierzchołka < 0
f(1) < 0
f(2) < 0
2)
(m−2) < 0
ywierzchołka > 0
f(1) > 0
f(2) > 0
rozwiązujesz
4 lis 23:04
ciasteczka: Ale nie wiem jak rozwiązać warunki x1 < 1 i x2 > 2, bo Δ = (2m + 1)2 − 4(m − 2) = 4m2 + 4m
+ 1 − 4m + 8 = 4m2 + 9 nie ma żadnych pierwiastków (4m2 + 9 > 0)
4 lis 23:08
ciasteczka: o, dziękuję bardzo Blee, o tym nie pomyślałem!
4 lis 23:08