Struktury algebraiczne - element symetryczny
asdf:
W zbiorze ℤ/k określamy działania +, * następująco:
[a] + [b] = [a + b], [a] * [b] = [a * b].
Wykaż, że (ℤ/7, +, *) jest pierścieniem całkowitym.
Wykazałem, że działanie addytywne jest grupą abelową, a multiplikatywne jest przemienne, łączne
oraz posiada el. neutralny i to jest [1]. Jak wyznaczyć elementy symetryczne
4 lis 21:34
jc: Co to jest element symetryczny?
4 lis 21:38
asdf: No wiem co to jest, ale mam tu rozpisać 6 przypadków? element symetryczny nie może być tylko
jeden?
4 lis 21:52
jc: Czy chodzi o Z/7Z ? To ciało, a więc również pierścień całkowity.
4 lis 22:21
asdf: Mam zapisane tak:
Pierścien przemienny z jednością, bez dzielników 0 (to zero jest pogrubione), nazywamy
pierścieniem całkowitym
I nie wiem właśnie o co tu chodzi

Z/7 − klasami abstakcji są reszty z dzielenia przez 7, tak?
4 lis 22:25
jc: Z/7Z= to struktura ilorazowa.
W Z utożsamiamy elementy, których różnica należy do 7Z (tzn. jest wielokrotnością 7).
Zamiast o Z/7Z można mówić o Z7, czyli zbiorze liczb {0,1,2,...,6} z działaniami
modulo 7 (na jedno wychodzi).
Przykład [3]=3+7Z={...,−4, 3, 10, 17, 24, ...}
Z7 jest ciałem. Każdy niezerowy element można odwrócić.
(oczywiście w Z7 mamy 1 i nie mamy dzielników zera, można wypisać tabelkę możenia
ale bez zera, nigdzie zera nie zobaczymy).
4 lis 22:36
asdf: Super, dzięki
4 lis 23:19