Pierwiastek zespolony
Sucha99: Szybkie pytanko: √−4 ma jedno rozwiązanie i jest nim 2i czy ma dwa rozwiązania 2i i −2i ?
4 lis 20:55
Adamm:
√−4 jest zbiorem
√−4 = { −2i, 2i}
4 lis 20:56
the foxi:
(2i)
2=...
(−2i)
2=...
sprawdź sam
4 lis 20:56
Sucha99: Wychodzi −4 ale pytam bo w liceum √4 miało jedno rozwiązanie 2 i nie było w ogóle mowy o −2 .
4 lis 21:01
Adamm:
"rozwiązanie" to nie jest dobre słowo
pierwiastek zespolony różni się od pierwiastka rzeczywistego
n√a to zbiór rozwiązań równania zn = a
za to w liceum, dla n nieparzystych
n√a to rozwiązanie równania xn = a
(które jest jedyne)
dla parzystych zaś
n√a dla a≥0, to nieujemne rozwiązanie równania xn = a
tutaj mamy dwa rozwiązania, więc musimy jedno wyróżnić
na szczęście, różnią się jedynie znakiem, więc wystarczy wziąć dodatnie rozwiązanie
dla a<0 pierwiastka nie definiujemy, bo xn = a nie ma wtedy rozwiązań
4 lis 21:06
Adamm:
różnią się zbiory w których rozwiązujemy dane równanie
zbiór liczb zespolonych jest pod tym względem o wiele bardziej bogatszy
4 lis 21:07