Zbiór wartości funkcji
UczącySię: Mam wyznaczyć zbiór wartości funkcji:
2) f(x) = 2 − 3ℯ
x2
W pierwszym przypadku dziedzina to oczywiście ℛ − {−1,1}, ale teraz pytanie, od czego zacząć
wyznaczanie zbioru wartości ?
Gdy wychodzę od x
2 ≥ 0:
1 − x
2 ≤ 1 / : (1 − x
2)
| | 2 | |
2≤ |
| , więc mam jedną część (wiem, bo narysowałem to sobie ...) |
| | 1−x2 | |
Tyle, że jest tam jeszcze druga część i nie wiem skąd ją wziąć ...
W drugim proszę o małą podpowiedź
4 lis 20:46
the foxi:
1) f(x) jest funkcją parzystą
więc wystarczy narysować wykres dla x>0, który odbijasz symetrycznie względem osi OY
4 lis 20:48
Adamm:
1)
wystarczy wyliczyć zbiór wartości
dla u≥0, u≠1
ta funkcja rośnie, i u=1 jest takim punktem nieciągłości
dla u∊(1,
∞)
dla u∊[0, 1)
zbiór wartości to więc
(−
∞, 0)∪[2,
∞)
4 lis 20:52
the foxi:
1) niech y będzie wartością funkcji. wtedy:
y−yx
2=2
yx
2+2−y=0
kiedy równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie? Δ>0
ale najpierw sprawdzimy, jak jest dla y=0:
0=2
sprzeczność
dalej wspomniana delta:
−4y(2−y)≥0
4y(y−2)≥0
y∊(−
∞;0]∪[2;+
∞)
y=0 wyrzuciliśmy ze zbioru rozwiązań
zatem zostaje y∊(−
∞;0)∪[2;+
∞)
4 lis 20:52
the foxi:
Δ
≥0 oczywiście
4 lis 20:53
UczącySię: Dzięki wielkie za pomoc !
| | 2 | |
Jeszcze tak dla pewności zapytam: dla funkcji |
| = f(x) = y |
| | 1−x | |
musiałbym po prostu ją zbadać gdy x < 1 i gdy x > 1 i na tej podstawie wyznaczyć zbiór wartości
?
| | 2 | |
the foxi bo chcąc to zrobić tak jak Ty, dostaję, że x = 1 − |
| i nie wiem co dalej  |
| | y | |
4 lis 21:06
the foxi:
dla jakich y to równanie zmiennej x ma rozwiązanie?
| | 2 | |
x=1− |
| to postać funkcji liniowej x=ay+b, której zbiór wartości to ℛ |
| | y | |
zatem dla każdego y z dziedziny mamy rozwiązanie
y∊ℛ\{0}
w gruncie rzeczy to zwykła funkcja homograficzna, poczytaj trochę o niej, a zbiór wartości
będziesz określał z marszu
4 lis 21:12
the foxi:
tfu, co ja mówię
to jest równanie zmiennej y, a skoro funkcja liniowa jest różnowartościowa, jej zbiorem
wartości jest ℛ
zatem y∊{ℛ}\{0} (bo nie dzielimy przez 0...

)
tu bardziej w skrócie
4 lis 21:14
UczącySię: Dobra, dziękuję raz jeszcze i na pewno poczytam bo głupio się czuję, nie umiejąc zbioru
wartości wyznaczyć
4 lis 21:26