matematykaszkolna.pl
Zbiór wartości funkcji UczącySię: Mam wyznaczyć zbiór wartości funkcji:
 2 
1) f(x) =

1−x2 
2) f(x) = 2 − 3ℯx2 W pierwszym przypadku dziedzina to oczywiście ℛ − {−1,1}, ale teraz pytanie, od czego zacząć wyznaczanie zbioru wartości ? Gdy wychodzę od x2 ≥ 0: 1 − x2 ≤ 1 / : (1 − x2)
 1 
1≤

1−x2 
 2 
2≤

, więc mam jedną część (wiem, bo narysowałem to sobie ...)
 1−x2 
Tyle, że jest tam jeszcze druga część i nie wiem skąd ją wziąć ... W drugim proszę o małą podpowiedź
4 lis 20:46
the foxi: 1) f(x) jest funkcją parzystą więc wystarczy narysować wykres dla x>0, który odbijasz symetrycznie względem osi OY
4 lis 20:48
Adamm: 1) wystarczy wyliczyć zbiór wartości
2 

1−u 
dla u≥0, u≠1 ta funkcja rośnie, i u=1 jest takim punktem nieciągłości dla u∊(1, )
2 

∊(−, 0)
1−u 
dla u∊[0, 1)
2 

∊[2, )
1−u 
zbiór wartości to więc (−, 0)∪[2, )
4 lis 20:52
the foxi: 1) niech y będzie wartością funkcji. wtedy:
 2 
y=

1−x2 
y−yx2=2 yx2+2−y=0 kiedy równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie? Δ>0 ale najpierw sprawdzimy, jak jest dla y=0: 0=2 sprzeczność dalej wspomniana delta: −4y(2−y)≥0 4y(y−2)≥0 y∊(−;0]∪[2;+) y=0 wyrzuciliśmy ze zbioru rozwiązań zatem zostaje y∊(−;0)∪[2;+)
4 lis 20:52
the foxi: Δ0 oczywiście emotka
4 lis 20:53
UczącySię: Dzięki wielkie za pomoc !
 2 
Jeszcze tak dla pewności zapytam: dla funkcji

= f(x) = y
 1−x 
musiałbym po prostu ją zbadać gdy x < 1 i gdy x > 1 i na tej podstawie wyznaczyć zbiór wartości ?
 2 
the foxi bo chcąc to zrobić tak jak Ty, dostaję, że x = 1 −

i nie wiem co dalejemotka
 y 
4 lis 21:06
the foxi:
2 

≠0 ⇒ y≠0
y 
dla jakich y to równanie zmiennej x ma rozwiązanie?
 2 
x=1−

to postać funkcji liniowej x=ay+b, której zbiór wartości to ℛ
 y 
zatem dla każdego y z dziedziny mamy rozwiązanie y∊ℛ\{0} w gruncie rzeczy to zwykła funkcja homograficzna, poczytaj trochę o niej, a zbiór wartości będziesz określał z marszu emotka
4 lis 21:12
the foxi: tfu, co ja mówię to jest równanie zmiennej y, a skoro funkcja liniowa jest różnowartościowa, jej zbiorem wartości jest ℛ zatem y∊{ℛ}\{0} (bo nie dzielimy przez 0... emotka ) tu bardziej w skrócie
4 lis 21:14
UczącySię: Dobra, dziękuję raz jeszcze i na pewno poczytam bo głupio się czuję, nie umiejąc zbioru wartości wyznaczyć
4 lis 21:26