Rozwiąż równanie wyznaczając niewiadomą z
Mariusz: Proszę o pomocy w rozwiązaniu zadania:
|z − 1| + z* = 3
z* − sprzężenie zespolone.
Moim głównym problemem w tym zadaniu jest jedynka w wartości bezwględnej, ponieważ gdy jest
samo |z| to jest równe √x2+y2
4 lis 19:51
Adamm:
z musi być rzeczywiste
4 lis 19:55
Mariusz: Wybacz, ale nie rozumiem. z w moim zadaniu to x + yi
4 lis 20:03
Adamm:
|z−1|+z* ∊ R
stąd
z* ∊ R
stąd
z ∊ R
więc to zwykłe równanie z wartością bezwzględną, takie jak w liceum
4 lis 20:05
Mila:
z=x+iy , x,y∊R
|x+iy−1|+x−iy=3⇔|(x−1)+iy|+x−iy=3
√(x−1)2+y2+x−iy=3
y=0
|x−1|+x=3
x≥1
x−1+x=3
2x=4
x=2
lub
x<1
−x+1+x=3 brak rozwiązania
z=2
4 lis 20:14