X
poziomka:
Rozważmy wszystkie ostrosłupy prawidłowe sześciokątne, w których suma długości krótszej
przekątnej
podstawy i wysokości ostrosłupa jest równa 9. Wyznacz długość krawędzi podstawy tego z
rozważanych
ostrosłupów, którego objętość jest największa. Oblicz tę największą objętość
4 lis 18:54
Blee:
d −−− krótsza przekątna
h −−− wysokość
a −−− krawędź podstawy
| | √3 | |
d2 = a2 + a2 − 2a2cos(120o) = 3a2 → a = |
| d |
| | 3 | |
| | 1 | | a2√3 | | √3*d2*h | | √3*d2*(9−d) | |
V = |
| *6 |
| *h = |
| = // h = 9−d // = |
| |
| | 3 | | 4 | | 6 | | 6 | |
dalej sobie poradzisz

4 lis 19:05
poziomka: Nieee haha
4 lis 20:04