python
python: Mam do napisania w pythonie program, który na podstawie współczynników podanych przez
użytkownika (układ trzech równań, zatem a1, a2, a3, b1, b2, b3, c1, c2, c2, d1, d2, d3)
oblicza wyznaczniki i podaje rozwiązania do układu.
Mogę liczyć na jakieś pomysły?
4 lis 18:40
jc: Dla 2x2 wyglądałoby to jakoś tak
a1,b1,c1=2.0, 3.0, 5.0
a2,b2,c2=5.0, 1.0, 7.0
w=a1*b2−a2*b1
if w !=0:
wx=c1*b2−c2*b1
wy=a1*c2−a2*c1
print wx/w, wy/w
4 lis 18:46
python: Hm, to znaczy chodzi mi o to, że wiem w jaki sposób oblicza się wyznaczniki − nie wiem tylko w
jaki sposób obsłużyć tablice, bo warunkiem zadania jest, że mam wykorzystać tablice
4 lis 19:27
jc: No to masz z tablicą.
a=[ [2.0, 3.0, 5.0], [5.0, 1.0, 7.0] ]
w=a[0][0]*a[1][1]−a[1][0]*a[0][1]
if w !=0:
wx=a[0][2]*a[1][1]−a[1][2]*a[0][1]
wy=a[0][0]*a[1][2]−a[1][0]*a[0][2]
print wx/w, wy/w
4 lis 19:59