matematykaszkolna.pl
Oblicz Re Im Michał: Tak jak w w tytule emotka w sumie to pytam bo nie za bardzo wiem co zrobić w takich przypadkach gdy mam: z=e6+πi hm? Teroetycznie kont fi to cos (6+π) + i sin (6+π) No ale to bez sensu gdyby było jeszcze 6π+π to by sie to dało szybciutko zrobić ale tutaj? Jak żyć :S? Jakieś rady jak to zrobić? Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu emotka
4 lis 18:39
Michał: *kąt... Bożę czy to widzisz?....
4 lis 18:40
Mila: z=e6*eπi
4 lis 18:46
PW: Teoretycznie to eix = cos(x) + i sin(x), może więc e6+iπ=e6e = ..
4 lis 18:47
Pytający: cos(6+π)+sin(6+π)=e(6+π)i≠e6+πi=e6eπi=e6(cos(π)+sin(π)) Nawiasy mają jakieś zastosowanie.
4 lis 18:51
Michał: no tak dziękuję bardzo Pytający za takie zobrazowanie to bardzo pomocne emotka Dziękuję Mila i PW za rozpisanie czyli że wychodzi na to że.... e6*(cosπ+ i sinπ)=e6*(−1 + 0)? z tym "e" coś powinienem zrobić?
4 lis 18:55
Michał: bo niby otrzymuje −e6 a mam wyznaczyc Re i im czyli że Im=0 Re=−e6? Tak mogę to zapisać?
4 lis 18:59
Michał: Jeszcze inne pytanie z tego zakresu emotka oprócz tego powyżej: cos(π−i) wyznacz Re i Im a tutaj jak? cos (a−b)= cos a cos b + sin a sin b ale tutaj jest b=i i to chyba nie kąt więc jak to potraktować jak do tego podejść?
4 lis 19:09
Pytający: Tak. // 18:59 cos(π−i)=cos(π)cos(i)+sin(π)sin(i)=−cos(i) eαi=cos(α)+i*sin(α) e−αi=cos(−α)+i*sin(−α)=cos(α)−i*sin(α) ⇒ eαi+e−αi=2cos(α) ⇒
 eαi+e−αi 
cos(α)=

2 
 ei2+e−i2 e−1+e1 
cos(π−i)=−cos(i)=−

=−

∊ℛ
 2 2 
 e−1+e1 
Re(cos(π−i))=−

2 
Im(cos(π−i))=0
4 lis 19:58
Michał: Nooo mega @Pytający super to jest zrobione dzięki śliczne wszystko czaję, jest sztosik! Ja osobiście w życiu bym chyba nie wpadł żeby to w ten sposób połączyć i wyciągnąć takie wnioski (chodzi o tą część z ex+e−x) Bardzo Ci dziękuję za Twój czas <3 i doceniam!
4 lis 20:29
Michał: Policzyłem reszta przykładów pykła... Poza dwoma ostatnimi mam tam takie coś:
 π 1 
z=sin(−

+

i)
 4 2 
to ja robić tak:
 π 1 π 1 2 1 2 1 
=sin(−

)cos

i−cos(−

sin

i=−

cos

i−

sin

i
 4 2 4) 2 2 2 2 2 
no i trochę słabo bo pewnie jakieś inne podstawienie wypadałoby zrobić czy coś chyba... by to rozwiązać? emotka Pomoglbyś @pytający emotka?
 π 
ja myslalem nad wykorzystaniem wzoru cos X+ sin X= 2 cos(

−X) aleee po jego
 4 
zastosowaniu zatoczyłem koło nic to nie dało, jakieś inne sugestie?
4 lis 20:57
Adamm:
 π 1 ei(−π/4+i/2)−e−i(−π/4+i/2) 
sin(−

+

i) =

= ...
 4 2 2i 
4 lis 21:02
Pytający: Wzór, z którego skorzystał Adamm można wyprowadzić podobnie jak wyżej:
 eαi−eαi 
eαi−eαi=2i*sin(α) ⇒ sin(α)=

2i 
4 lis 21:45
Adamm: to jest definicja trudno wyprowadzić definicję
4 lis 21:52
Michał: Ok dzięki chłopaki @pytający i @adammm hmn ty pytający chyba zjadłeś −αi w drugim wyrazie gdy podnosisz do potęgi emotka dwa razy to pominąłeś a chyba poiwnno być emotka @adamm dzieki za pomoc, nie trzeba się czepiać szczegółów emotka Pytający fajnie to rozpisał (znów), dzięki czemu wiem skąd się to wzięło tak to pewnie bym był w martwym punkcie szajse... TO wsumie kontynująć to zadanie otrzymuje faktycznie to co napisał Adamm o 21:02 no ale tam
 e... 
się pojawia "i" w mianowniku i potedze e czy to oznacza żę Re(−||−)=0 a Im(−||−)=

?
 2i 
4 lis 23:11
Pytający:
 eαi−e−αi 
Tak, powinno być sin(α)=

. I racja Adamm, dla α∊ℂ to chyba faktycznie
 2i 
definicja, w ogóle na to nie zwróciłem uwagi, zatem to "czepialstwo" jak najbardziej słuszne. Co do reszty:
 π 1 
z=−

+

i
 4 2 
 ei(−π/4+i/2)−e−i(−π/4+i/2) i(e−1/2ei(−π/4)−e1/2ei(π/4)) 
sin(z)=

=

=
 2i −2 
 e−1/2ei(π/4)−e1/2ei(3π/4) e−1/2(1+i)−e1/2(−1+i) 
=

=

=
 −2 −22 
 e−1/2+e1/2 e−1/2−e1/2 
=

+

i
 −22 −22 
Tu już widać Re(z), Im(z). Dla jasności: i=ei(π/2)
 1+i 
ei(π/4)=

2 
 −1+i 
ei(3π/4)=

2 
5 lis 19:38