w sumie to pytam bo nie za bardzo wiem co zrobić w takich przypadkach
gdy mam:
z=e6+πi
hm?
Teroetycznie kont fi to
cos (6+π) + i sin (6+π)
No ale to bez sensu gdyby było jeszcze 6π+π to by sie to dało szybciutko zrobić ale tutaj? Jak
żyć :S? Jakieś rady jak to zrobić? Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu
no tak dziękuję bardzo Pytający za takie zobrazowanie to bardzo pomocne
Dziękuję Mila i PW za rozpisanie czyli że wychodzi na to że....
e6*(cosπ+ i sinπ)=e6*(−1 + 0)? z tym "e" coś powinienem zrobić?
oprócz tego powyżej:
cos(π−i) wyznacz Re i Im
a tutaj jak?
cos (a−b)= cos a cos b + sin a sin b ale tutaj jest b=i i to chyba nie kąt więc jak to
potraktować jak do tego podejść?
| eαi+e−αi | ||
cos(α)= | ||
| 2 |
| ei2+e−i2 | e−1+e1 | |||
cos(π−i)=−cos(i)=− | =− | ∊ℛ | ||
| 2 | 2 |
| e−1+e1 | ||
Re(cos(π−i))=− | ||
| 2 |
super to jest zrobione dzięki śliczne wszystko czaję, jest sztosik!
Ja osobiście w życiu bym chyba nie wpadł żeby to w ten sposób połączyć i wyciągnąć takie
wnioski (chodzi o tą część z ex+e−x)
Bardzo Ci dziękuję za Twój czas <3 i doceniam!
| π | 1 | |||
z=sin(− | + | i) | ||
| 4 | 2 |
| π | 1 | π | 1 | √2 | 1 | √2 | 1 | |||||||||
=sin(− | )cos | i−cos(− | sin | i=− | cos | i− | sin | i | ||||||||
| 4 | 2 | 4) | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Pomoglbyś @pytający
?
| π | ||
ja myslalem nad wykorzystaniem wzoru cos X+ sin X= √2 cos( | −X) aleee po jego | |
| 4 |
| π | 1 | ei(−π/4+i/2)−e−i(−π/4+i/2) | ||||
sin(− | + | i) = | = ... | |||
| 4 | 2 | 2i |
| eαi−eαi | ||
eαi−eαi=2i*sin(α) ⇒ sin(α)= | ||
| 2i |
hmn ty pytający chyba zjadłeś −αi w drugim wyrazie
gdy podnosisz do potęgi
dwa razy to pominąłeś a chyba poiwnno być
@adamm
dzieki za pomoc, nie trzeba się czepiać szczegółów
Pytający fajnie to rozpisał
(znów), dzięki czemu wiem skąd się to wzięło tak to pewnie bym był w martwym punkcie szajse...
TO wsumie kontynująć to zadanie otrzymuje faktycznie to co napisał Adamm o 21:02 no ale tam
| e... | ||
się pojawia "i" w mianowniku i potedze e czy to oznacza żę Re(−||−)=0 a Im(−||−)= | ? | |
| 2i |
| eαi−e−αi | ||
Tak, powinno być sin(α)= | . I racja Adamm, dla α∊ℂ to chyba faktycznie | |
| 2i |
Co do reszty:
| π | 1 | |||
z=− | + | i | ||
| 4 | 2 |
| ei(−π/4+i/2)−e−i(−π/4+i/2) | i(e−1/2ei(−π/4)−e1/2ei(π/4)) | |||
sin(z)= | = | = | ||
| 2i | −2 |
| e−1/2ei(π/4)−e1/2ei(3π/4) | e−1/2(1+i)−e1/2(−1+i) | |||
= | = | = | ||
| −2 | −2√2 |
| e−1/2+e1/2 | e−1/2−e1/2 | |||
= | + | i | ||
| −2√2 | −2√2 |
| 1+i | ||
ei(π/4)= | ||
| √2 |
| −1+i | ||
ei(3π/4)= | ||
| √2 |