ós liczbowa
Zielona: zaznacz na osi liczbowej |x|>0
albo poprosze tylko podać xe
4 lis 18:26
Inka: Ta nierownosc jest prawdziwa dl x∊(−∞,∞)
4 lis 18:30
the foxi:
Inka, oprócz zera
4 lis 18:30
Inka: Racja .
4 lis 18:31
Ajtek:
Inka, zastanów się dobrze.
4 lis 18:32
Zielona: czyli (−∞,0) u <0,+∞)
4 lis 18:34
Zielona: ?
4 lis 18:34
Ajtek:
(−∞;0)u(0;∞)
4 lis 18:35
Zielona: a nie jest tak, ze przy takiej samej liczbie sie nie zmienia znak?
4 lis 18:36
Inka: |x|=x dla x≥0
= −x dla x<0
4 lis 18:38
Ajtek:
Akurat nie w tym przypadku, tutaj masz nierówność ostrą. 0 nie jest większe od 0, zatem musimy
je wywalic z rozwiązania.
4 lis 18:38
Zielona: co to znaczy nierownosc ostra?
4 lis 18:39
Ajtek:
> lub <, nierówność słaba to ≥ lub ≤
4 lis 18:40
Zielona: czyli przy slabej bylyby rozne?
4 lis 18:43
Ajtek:
Przy słabej przedział by był x∊R w tym przypadku.
Domykanie nawiasów stosuję się w zadaniach typu:
|x+2|±|x−3|≥0 ← to jest przykład tylko.
4 lis 18:46
Ajtek:
Ewentualnie |x−3|≥0
4 lis 18:47
Zielona: ok, chyba rozumiem, dziekuje ^^
4 lis 19:29
aa:
| | ⎧ | −x dla x<0 | |
| |x| = | ⎩ | x dla x≥0 |
|
|x| > 0
dla:
− x<0
−x > 0
x < 0
x ∊ (−∞, 0)
− dla x≥0
x > 0
x ∊ (0, +∞)
x ∊
(−∞, 0)∪
(0, +∞)
4 lis 19:35
Jerzy:
Wszystkie liczby oprócz: x = 0.
4 lis 20:02