Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c spełniających warunek :
Jeździec znikąd: a+b+c=√3, zachodzi a2+b2+c2 ≥ 1
4 lis 18:25
Saizou:
Kw≥Am
| | (a+b+c)2 | | 3 | |
a2+b2+c2≥ |
| = |
| =1 |
| | 3 | | 3 | |
4 lis 18:28
Jeździec znikąd: Ale o ile wiem zależność między średnimi zachodzi tylko wtedy gdy wszystkie liczby są dodatnie.
(proszę poprawić, jeśli się myle)
4 lis 18:29
jc: Mają być nieujemne. Nie muszą być dodatnie.
4 lis 18:33
Jeździec znikąd: Nawet jeśli to czy powyższe rozwiązanie odnosi się do liczb a,b,c < 0 ?
4 lis 18:35
ICSP: Kw ≥ Am zachodzi dla wszystkich liczb rzeczywistych.
Pozostałe tylko dla dodatnich.
4 lis 18:49