4 lis 18:24
PW: Wzór tu napisany jest poprawny. Sumowanie odbywa się po wskaźniku "k", wobec tego (2a+nb) jest
stałą.
4 lis 18:29
Pytający:
W sumie indeks to "k", zatem (2a+nb) to właśnie stała.
∑ (2a+nb)=(2a+nb)+(2a+nb)+...+(2a+nb)=(2a+nb)(1+1+...+1) // jest n+1 tych składników
0≤k≤n
4 lis 18:31
Adryjek: Dzięki, rozumiem już. Jednak dlaczego następnie otrzymujemy (2a+nb)(n+1)? Ucieka mi
fragment układanki.
4 lis 18:38
Adryjek: Uno momento, przepraszam, nie odświeżyła się strona przed dodaniem pytania.
4 lis 18:38
Adryjek: Uno, uno momento. Jeśli zaczynamy od k=0, dlaczego nie występuje n składników?
4 lis 18:44
Blee:
pierwszy składnik − k=0
ostatni składnik k = n
ile masz w sumie składników
4 lis 18:51
Adryjek: n+1
4 lis 18:54