matura
Oliwia: Jeśli funkcja f(x)=ax2−2x+1/2 ma dwa różne miejsca zerowe, to a może być równe.
Rozumiem, że delta musi być większa żeby były dwa miejsca zerowe, ale nie wiem jak obliczyć a?
Z delty wyszło mi, że 4−2a>0 czyli a<2
4 lis 18:10
the foxi:
sprawdź, jak wygląda wzór funkcji dla a=0
4 lis 18:12
Oliwia: Zostanie −2x+1/2=0
−2x=−1/2
x=1
Jest dobrze?
4 lis 18:14
Inka: 0 ∊(−∞,2) ale wtedy jest jedno miejsce zerowe nie 2 . I co ?
4 lis 18:15
the foxi:
sama widzisz, że dla a=0 mamy jedno miejsce zerowe
warunki do tego zadania to a≠0 oraz Δ>0
czyli a<2 ∧ a≠0
4 lis 18:16
PW: Współczynnik "a" mówi o tym, czy funkcja ma maksimum (a<0) , czy minimum (a>0). Nie określa w
żaden sposób, czy funkcja ma miejsca zerowe, czy nie.
O liczbie miejsc zerowych informuje znak wyróżnika Δ. Dobrze wyliczyłaś: jeżeli a<2, to funkcja
ma dwa miejsca zerowe (ale to efekt liczenia Δ).
4 lis 18:17
PW: Uwaga the foxi oczywiście jest istotna dla poprawnego rozwiązania zadania, ja mówiłem
tylko o funkcji kwadratowej, czyli a≠0.
4 lis 18:21
the foxi:
4 lis 18:31
Oliwia: Bardzo dziękuję za pomoc
4 lis 18:36